Camelbak Ultra LR - to pravé ořechové pro rychlonožky

Značka Camelbak je známá velmi kvalitními a důmyslnými systémy pro hydrataci při vytrvalostních sportech. Její poslední počin na poli hydratačních vest pro běžce (pozor - ne batohů) se hodí na závody a tréninky od středních až dlouhé distance a to jak v horách, tak i po rovině (pokud není zajištěno občerstvení).

Camelbak Ultra LR je velmi důmyslně propracovanou hydratační vestou bez zbytečností, s velmi dobrým komfortem nošení, menším prostorem pro umístění náhradního vybavení a velmi dobrou prodyšností.

Batoh jsem vyzkoušel „na ostro“ hned na Králickém Sněžníku, kde bylo při závodě nádherné počasí a tak jsem si řekl, že mé dvě 2dcl lahvičky nebudou na 10km úseky mezi občerstvovačkami stačit. Zároveň mi připadlo hloupé s sebou tahat prázdný 20l batoh s 3 litrovým hydrovakem uvnitř a tak se Camelbak Ultra hodil úplně dokonale.

Verze modelového roku 2014 od camelu je na našem trhu novinkou. Již na první pohled musí být zkušenému oku jasné, že tohle je vesta na rychlé závody. Má nezvykle usazený hydrovak pro dobrou stabilitu hlavně v terénu (v oblasti beder), zatímco záda zůstávají až na nutné popruhy s lehkou prodyšnou síťovinou odkrytá. V přední části ramenních popruhů jsou pak velké meshové elastické kapsy s elastickým stahováním pro lahve s pitím. Vejde se do nich i 1,5l lahev s vodou, ale stabilita pak bere za své. Je dobré ted použít klasické bidony, lahve do max 0,7litru nebo gelové lahve. Na zádech v oblasti nad hydrovakem je už jen taková menší kapsa na nezbytnosti, do které se vejde max.šustka a tenoulinké kalhoty, pár gelů a nic moc navíc.


Výše uvedený stručný popis nám vhání do mysli mraky otázek. Proč si něco takového pořizovat? Vak na vodu se dá sehnat snad jen originál díky „divnému“  umístění v oblasti beder a ne přes záda, jak jsme zvyklí, malé odkládací prostory …

Odpovědi jsou ale jasné. Začněme s bederním vakem. Po testu – prostě bomba! Už jsem toho naběhal relativně dost. S klasickým běžeckým batohem ale i Salomon Advanced Skin 12l s 2litrovým vakem. Salomony sice super a nemám výtku, ale pokud tyto byly super, Camel byl jednoduše boží.  2 litrový hydrovak je totiž uložen u středu těla (těžiště), takže jej necítíte a 2kg tekutin navíc nejsou nikterak cítit. Navíc díky ramenním popruhům je zajištěna stabilita u těla, takže tahle hydratační vesta neumožňuje na rozdíl od hydratačních pásů skákání vodní zásobárny u pasu.

Umístění vody v oblasti beder má vliv také na stabilitu v těžším terénu a tak vám nerozhazuje rovnováhu v technicky náročných sebězích na rozdíl od některých batohů.



Malé objemy odkládacích kapes jsou možná trochu limitující, ale na druhou stranu, jedná se o vestu pro rychlonožky, kteří potřebují něco k pití, maximálně lehkou výbavu pro horší počasí a další maličkosti, pro které má vesta připravenou zadní kapsu (největší kapsa vesty), pak dvě přední na popruzích, do kterých lze vměstnat větší lahev, a pak ještě na 2 kapsy na suchý zip, které, jak jsem zjistil při závodu, opravdu nepropouští pot a vodu, a tak jsem se mohl přestat strachovat o telefon uložený v jedné kapse a hroznové cukry v kapse druhé. Oboje zůstalo suché (byť byl telefon ze zvyku v igeliťáku).


Na horský maraton, případně ultra do cca 60-80km by měl 2litrový vak stačit a tak lze do předních kapes na pití uložit spoustu potřebných věcí, na které by jinak nezbylo místo vzadu.

Zadní část Camelbaku je pak jasná – do kapsy se vejdou ponožky, větrovka, kalhoty nebo jiné věci do maximálního objemu cca 5ti jablek (hodně napěchované čili lépe 3 jablka).


Co ale překvapí je, že po odkrytí sekce, kde se schovává bederní vak na vodu, je ještě vnitřní kapsa (také nepromokavá), která je jak dělaná na nošení dokladů, klíčku od auta a peněz.

Co může chybět (a mně osobně chybělo, nicméně jsem zjistil, že zbytečně) jsou horizontální kapsičky na bederním popruhu. Díky kapsám na popruzích vpředu lze v podstatě pokrýt veškeré potřeby syslit energetické gely, mobil, navigaci, zkrátka cokoliv na závodech od 20 km dále.

Díky absenci kapsiček tak vesta obepíná tělo běžce tak, jak by to každá vesta měla dělat a ani při technických sebězích se nehne. Při upíjení obsahu hydrovaku se znatelně uvolňuje sevření s ubývající tekutinou, ale to se dá kompenzovat rychlým zatažením stahováků na bocích.

Vesta má univerzální velikost. Ramenní popruhy se dají nastavit, ale je třeba to udělat ještě před startem. Nastavení se dělá plynule pomocí suchého zipu na popruzích, který se vsouvá do šachet k tomu určených na zadní části vesty.

Zde je tedy malá výtka. Chtělo by to dát k okraji tohoto posuvného systému tak 2-3 cm přechodku bez suchého zipu, protože se mi do této šachty překvapivě dostalo relativně úplé triko a v této části trika suchý zip vykonal s technickou tkaninou své. Stane se, nicméně by se to dalo vyřešit  mírnou úpravou designu.



Druhý nedostatek, který jsem vypozoroval je, že by na vestě mohly být úchytky se stahovákem pro běžecké hole. Vzhledem k tomu, že by se vesta hodila velmi dobře do výbavy vyznavačů Skyrunningu, stálo by toto rozšíření za úvahu. Tedy – hole se tam dát „dají“, ale většina teleskopických se pak klátí a lítá sem tam a jediné, které jsou asi bez problému jsou hole skládací podobného typu, které dělá například BlackDiamond.

Přívodní hadička od vaku může být vedena dvěma způsoby. Buďto spodem, pod rukou, kdy se pak hadice upne do držáků na popruzích a pítko vám kouká vedle obličeje, což je pohodlné. Proti tomu u mě hovořilo jen to, že mi hadice mírně vadila pod rukou a nemohl jsem najít pořádně vhodnou úroveň dotažení. Tak jsem ji uchytil podél ramenního popruhu, protáhl poutkem a uchytil do pacek na popruhu a pítko koukalo dolů. Na pití ne úplně ideální poloha, ale stačilo za běhu vycvaknout dolní úchyt, ohnout a tahat vodu.

Výborný je také picí systém a pojistka. Velmi jednoduché a účinné. Propustnost je tak akorát. Člověk se napije a nemusí extra tahat, zároveň se nezahltíte tekutinou. Prostě vymakané. Co mě trochu zaskočilo je to, že nástavec na pusu mi jednou v závodě zůstal mezi zuby – díky vodě a potu se trochu začal pohybovat a pak vyskočil. Možná by to chtělo udělat tam nějakou pojistku proti náhodnému sundání.



Popisovat plnění nebo čištění hydrovaku samotného asi u produktu Camelbak nemá moc smysl. Jejich hydrovaky s pevným širokým hrdlem, které umožňuje rychlé plnění a pak i pohodlné čištění už zná většina sportovců z různých odvětví.  

Pro koho je vesta vhodná, případně pro jaké příležitosti?
Jsou zde hlavně asi 2 oblasti využití. Jedna je oblast tréningů ve stálém počasí, kdy není třeba brát s sebou na trať moc věcí, případně těžší bundu nebo tlustší mikinu pro případ změny počasí. Samozřejmě, že mluvím o trénincích na 90, 120 nebo i více minut až hodin. Případně vyběhnete-li s průměrnou goretex bundou v dešti s hydrovakem, po 2 hodinách se udělá pěkně, tak tu bundu s největší pravděpodobností nebudete mít kam dát.

Ultra závody středně rychlých až pomalejších běžců, kdy je navíc potřeba brát krom povinné výbavy i něco navíc. Tam se vesta také moc nehodí, jelikož by nemusely stačit úložné prostory.

Pro koho je ale jako šitá, jsou běžci, kteří mají rádi s sebou v tréningu a na závodech nezbytné minimum a dokáží se pohybovat v takové intenzitě, kdy jsou dostatečně zahřátí na to, aby si museli brát extra oblečení navíc.

S vestou bych asi neběžel jarní a podzimné ultrazávody, které se jdou jak v noci, tak přes den a jsou zde velké rozdíly teplot, což vyžaduje mít možnost nosit další oblečení v batohu, na které by zde nebylo místo. Rovněž nedoporučuji vestu na zimní běhání, jelikož zde není izolace hydrovaku z venku a voda by mohla zamrznout. Na takové podniky jsou zkrátka jiné vesty a batohy.

Na co je vesta ale jak dělaná jsou závody ideálně do 15ti hodin v teplejších měsících v sezóně, kde hrozí max.přeháňky a do vesty se tak vejde šustka i s povinnou výbavou, případně pak na hodně intenzivní rychlý, ale přesto dlouhý závod i v chladnějších podmínkách. Vesta umožňuje zachovat plný rozsah pohybu a nijak neomezuje, voda nežbluňká, neposkakuje. Kdybych nesrkal vodu s citrónem a colou, asi bych o vestě na zádech ani nevěděl.

Finální verdikt? Ano, ano, ano. Vesta je téměř dokonalá parťačka na trailové tréningy, běhání po horách, závodění, ale je potřeba mít v hlavě srovnáno, co preferujeme brát na takovéhle podniky s sebou.

Parametry:
Hmotnost: 400g (vč.hydrovaku)
Objem hydrovaku: 2 litry
Rozměry:  41 X 56 X 8 cm
Cena: cca 2800 Kč

Plusy:
·         Univerzální velikost
·         Kvalitní hydrovak
·         Perfektní usazení na těle
·         Kapsy na bidony na popruzích
·         Nepromokavé kapsy na popruzích
·         Píšťalka součástí vesty

Mínusy:
·         Menší objem v části “baťůžku”
·         Riziko, že se do system suchého zipu dostane tkanina oblečení a poničí se
·         Absence systému uchycení holí
 
recenze na rungo.cz

Okomentovat

Novější Starší