Recenze: Garmin VivoActive: jste dostatečně aktivní?

VivoActive je na trhu již několik měsíců. Zapůjčený jej mám také pěkně dlouho a tak jsem za tu dobu mohl nasbírat pár poznatků pro ty, kteří se stále rozhodují, jaký sportovní tracker pořídit pro své sportovní aktivity.

S VivoActive je to ale trochu jiné, než s jinými sportovními trackery. Garmin se jako jeden z prvních pustil cestou integrace sporttesteru, monitoru denních aktivit a chytrých hodinek, přičemž VivoActive je prozatím poslední z řady Vivo – určených pro každodenní nošení - tedy nejen na sport.

Jako vždy, recenze se vztahuje na konkrétní verzi firmware ke dni vydání. Některé funkce mohou být doplněny nebo vylepšeny. Momentálně mám v hodinkách verzi FW 3.20. Dále jsem při testování obecně měl vypnutý GLONASS – kromě testu výdrže baterie.

Balení
Celkem úhledná krabička Vivoactive obsahuje VivoActive, USB kabel s magnetickou kolébkou a dokumentaci. VivoActive je k dostání ve verzi HR s HRM-Run pásem (sleduje i vertikální oscilaci a dobu kontaktu nohy se zemí) a nově u Garmin CZ i v bundlu s optickým snímačem tepu od Scosche. Za tento přístup Garmin chválím. Nevím, jak jinde v Evropě, nebo ve světě, ale obecně v novinkách a přístupu k zákazníkovi má Garmin v ČR velmi kladný přístup, jaký by měl být asi samozřejmostí, ale mnoho společností – obecně – toto postrádá.


Nevýhodou balení optického senzoru je pak to, že nemáte přehled o vertikální oscilaci nebo době kontaktu nohy se zemí, jelikož to umí detekovat jen HRM-Run, případně pak nedávno uvedený HRM-Tri pás od Garminu.

nově uvedený Garmin HRM-TRI

varianta bundlu s optickým snímačem Scosche Rhythm
Design
Za dobu, co je VivoActive na trhu, jsme si mohli na jeho zprvu kontroverzní design trochu zvyknout. Hodně lidí tvrdilo, že je to nevzhledná krabička, hranaté hodinky … ale koukněme se na iWatch, případně jiné smartwatch produkty – drtivá většina má krabičkoidní design s více, či méně zaoblenými hranami. A vyčítá jim to někdo? Ne – naopak nikdo nemůže design vynachválit. :-)
vivoactive se základním displejem
 
Co se mi osobně líbí v praxi – hodinky lze nosit i do práce k business causal dresscode bez toho, abyste vypadali jako „TEN, co se honí za rekordy na 10km“ nebo hůře „TEN ufon, co odběhne na víkend do hor oběhnout masiv“. Dále se mi na jejich designu líbí to, jak jsou malé a lehké. Při běhu a plavání je téměř necítíte na ruce – nevíte o nich a pro sledování spánku vůbec nepřekáží. Mají měkký silikonový pásek, který nikde neškrtí a přizpůsobuje se i mé kostnaté ruce s kostnatým výstupkem, na který si nemohl zvyknout pásek a pouzdro například od Suunto Ambit 2 (tlustší verze s barometrem – sport verze se silikonovým páskem je přijatelnější).

VivoActive vs Fenix3
 
srovnání VivoActive se Suunto Ambit 2
 
Při dotažení hodinky nejsou ani nepříjemné, díky mírné flexibilitě silikonového pásku a z různých zdrojů jsem dokonce slyšel, že jsou ideální pro triatlonisty, jelikož se přes ně sundává neoprén lépe, než přes jakýkoliv jiný sporttester. VivoActive je totiž neskutečně tenký. Dokonce je kompaktnější a tenčí, než Garmin 920XT, kterému se na zápěstí líbilo neskutečně.

Abych ale stále nechválil, mám jednu malou výtku. Triatlonistům se sice přetahuje dobře neoprén, ale hodinky mají na silikonovém pásku zakončení jakýmsi klínkem, kterým se lépe protahuje skrze přezku na pásku. Tento klínek ale celkem přesahuje a v běžném oblečení s delším rukávem se zadrhává při převlékání. Žádný obrovský problém, jen opravdu maličkost, nicméně když spěcháte do práce a během oblékání se vám zadrhne ruka v rukávu, poklidnému odchodu ze dveří to nepomůže.

Jako plus proti asi jakékoliv konkurenci bych zde zmínil možnost výměnných pásků, jak originálních, tak od jiných výrobců, takže zadrhávat v rukávech lze každou chvíli s jinou barevnou kombinací. Velké plus je, že Garmin zajišťuje i dodávky nejen silikonových pásků, ale i kožených řemenů, takže se z VivoActive stává opravdu all-day-wearable přístroj.
na VivoActive sedí i pásky pro Garmin 620
 
Samotné hodinky váží jen 38gramů, což je dokonce méně, než některé aktivity trackery-náramky na trhu.

Displej
Displej je dotykový, barevný, s rozlišením 204x148 bodů, což postačí na pohodlné zobrazení 3 údajů na jedné obrazovce v průběhu aktivity. Za mě by mohly být klidně i 4 údaje, nicméně chápu, že VivoActive je zaměřen na jinou skupinu uživatelů a tak toto opravdu stačí.

Plocha displeje, která je vidět na fotkách, není celá aktivní, což je možná trochu škoda. Bylo by fajn mít aktivní displej větší bez širokého rámu. Ne, že by nestačila plocha displeje – potřebné údaje jsou zde vidět na jedné obrazovce, ale dnešní technologie a trendy jsou již dostatečné na to, aby se na tomto dalo zapracovat. Nápis Garmin nad aktivní plochou obrazovky by dle mého soudu mohl být také trochu decentnější.

obraz je ostrý a dobře čitelný
 
Čitelnost displeje je dobrá, ale ve srovnání například s Fenix3 nebo 920XT není obraz tak kontrastní. Je to dáno dotykovou vrstvou na displeji navíc. Opět je displej nejlépe čitelný na přímém slunci.

Dotyková vrstva a ovládání celkově je bezproblémové. U hodně starých modelů Garmin s dotykem býval problém v dešti a s mokrým displejem například. VivoActive lze ovládat i ve vodě bez problému. Jediné, kde jsem zaznamenal menší zlobení bylo technické triko s dlouhým rukávem, které když bylo mokré od potu nebo namočené do vody při oplachování hlavy v potoce, tak dokázalo při následném běhu přehazovat obrazovku na hodinkách sámo od sebe (rukáv tedy - abych byl přesnější). Asi kombinace těžší mokré technické tkaniny. Jediné, co mi na tomto faktu vadilo bylo to, že jsem pak při shlédnutí displeje musel přehodit zpět na obrazovku, která mě zajímala.

Čitelnost displeje v šeru je přijatelná. Možná díky tempu, možná díky mému horšícímu se zraku, musel jsem sem tam za šera zapnout podsvícení.

za určitých podmínek je displej čitelný hůře
 
Případný dotaz na možnost přehození obrazovek v průběhu aktivity na černou, s bílým textem odpovím kladně. Přímo v nastavení každé aktivity lze změnit nastavení displejů a jejich barevného provedení. Taktéž lze měnit hodnoty, které hodinky mají na jednotlivých obrazovkách zobrazit.

Ovládání
Jak jsem nastínil, hodinky mají dotykový displej, takže se ovládají částečně dotykovým displejem, částečně pak dvěma tlačítky po stranách (na každé straně hodinek jedno tlačítko). Na displeji jsou po vzoru mobilních telefonů umístěna dvě „soft“ tlačítka – zpět a menu.

Ovládání je velmi intuitivní a po chvilce si na něj zvykne každý. Nemusíte být fanda složitých tréninkových přístrojů, abyste přišel na to, že listovat obrazovkami na krokoměr, ovládání kamery (Virb přes ANT+), zhlédnutí kalendáře apod., je třeba jen přejet prstem po displeji ze strany na stranu tak, jako když listujete knihou nebo v menu mobilního telefonu.

Na některé, pokročilejší, vychytávky je dobré kouknout do návodu. Například v průběhu aktivity lze podržet prst na stabilně na obrazovce a skočíte i se spuštěnou aktivitou do módu hodin, kde lze listovat skrze další funkce, jak jste zvyklí mimo aktivitu. Jen některé nebudou aktivní – většinou ty, které potřebují přístup k GPS datům, přičemž GPS má tato data zamklá v průběhu aktivity. Dobře napsaná ConnectIQ aplikace ale umí pracovat i v průběhu spuštěné GPS aktivity.

Nastavení a konektivita
Nastavení hodinek se provádí přímo přes menu hodin. Žádné nastavování přes počítač a následnou synchronizaci. Vše lze zvládnout bez PC i bez mobilu. V hodinkách nastavíte defacto vše hned po jejich prvním zapnutí – aspoň vše, co se osobních dat (věk, pohlaví, hmotnost, výška), týká. Datové obrazovky se pak nastavují po spuštění jednotlivých aktivit v každé aktivitě zvlášť. Pro běh můžete mít tedy jiné obrazovky/hodnoty na displeji, než pro běh na páse, případně jízdu na kole.

Co opravdu doporučuji je spárovat hodinky s mobilním telefonem a vytěžit jejich potenciál na maximum tak, abyste využili i jejich smart funkce. Mobilní Garmin Connect je k dispozici pro Apple IOS zařízení i pro Android (pro propojení s hodinkami je třeba Android OS 4.3 a vyšší).


párování hodinek s Garmin Connect Mobile je jednoduché
 
Testoval jsem pouze s „jabkem“, kde propojení nemá chybu. Po posledních updatech VivoActive firmwaru se rozšířila funkcionalita smart notifikací z pouhého upozornění, na možnost přijmout, či odmítnout hovor přímo na hodinkách, případně smazat zprávu nebo obecně notifikaci z notifikačního centra na mobilu rovnou z hodinek. Toto uměl donedávna jen Polar V800 a zdaleka to neumožňuje ještě stále Suunto Ambit3. Přístup k notifikacím máte v hodinkách i po té, co je necháte zmizet z displeje a lze si přečíst zprávu o celé její délce – nejen její první část, která se vejde na displej. Proč to vyzdvihuji? Je totiž až s podivem, že konkurence a dokonce i některé čistě smartwatch takovéto funkce nemají a popravdě, po té, co jsem si na toto zvykl u Garminu, se to pro mě stalo samozřejmostí a s podivem sleduji ostatní produkty, které toto bohužel (a snad jen zatím), neumožňují.

ConnectIQ
ConnectIQ je platforma, kterou Garmin uvolnil pro vývojáře, aby mohli volně doplňovat vzhledy hodinek, Widgety (aplikačky přístupné skrolováním mezi obrazovkami z režimu hodinek), nové aplikace (například nové sporty, nové příslušenství, nebo hry – digihra vlka, co chytá vejce – celkem vtipné hrát vlka s vejci, když jedete z ultrazávodu s vlkem:), a nová datová pole (grafy, obrázky, tachometry a další apod).


instalace aplikací (konkrétně vzhledu displeje) do hodinek je otázkou pár okamžiků
 
Sport
Tři stránky textu a ještě jsme se nedostali ke sportovním funkcím. Tak jdeme na to.

Začneme zlehka. Hodiny mají krokoměr a obecně sledují celodenní aktivity. Super – od analýzy „vrtění se“ při spánku, po dynamické navyšování cílů v počtu kroků ušlých za jeden den, týden, jakékoliv období. Mimochodem, po dosažení cíle vám hodinky na displeji zobrazí oslavný ohňostroj. :-) To vše musí maniakům lačným po analýze svých denních aktivit určitě stačit. A co ti ostatní?

Byť hodinky podporují ANT+ a tudíž další senzory – například kadence, rychlost a power senzory na kolo – netestoval jsem je, jelikož je nemám.

S hodinkami jsem plaval, běhal, jezdil na kole, běhal jsem s nimi i se Suunto Ambit2 a mobilem pro srovnání přesnosti, plaval jsem s nimi, s Ambitem2, s Fenix3, jezdil na kole. A to celé dlouhé měsíce. A k čemu jsem dospěl?

V bodech:
·         Activity tracker zvyšuje nebo snižuje denní cíl dle aktuálního plnění. Případně lze nastavit cíle i ručně, ale když vám je někdo diktuje, je to zábavnější a větší výzva.

·         Při delší neaktivitě vás hodiny popoženou od stolu menším zavrněním. U mě vibrace fungovaly lépe, než „nějaké“ pípnutí VivoFit2, které jsem dokázal odignorovat.

·         Najetí GPS při pravidelné synchronizaci je standard pro dnešek (prakticky instantní GPS lokace – podobně jako u Suunto nebo samotných Fenix3)

·         Pro každou aktivitu lze nastavit alarm – na jídlo, pití, otočku zpět, cokoliv si vzpomenete

·         Výdrž baterie – slušná. Během týdne jen 2x nabíjím. Pro mě osobně je to dost, jelikož jsem zmlsaný z Fenix3, kde nabíjím jednou týdně. Nicméně ve srovnání s hodinami stejné cenové hladiny jsou na tom VivoActive mírně lépe

·         Přesnost GPS – obvyklé trasy s obvyklými čísly, stejné hodnoty i proti jiným sporttesterům a to i proti Polarům a Suunto na závodech

·         Kolo – super, s konkurencí na stejno

·         Plavání – wow. O hodinkách nevíte, žádné problémy a akcelerometr funguje super. Nebo jsem se zlepšil v plavání – nevím. Každopádně efektivita záběru i počet bazénů seděl i po několika návštěvách bazénu.

·         Přesnost GPS při běhu – žádné problémy jsem nezaznamenal. Dokonce i instantní zobrazení tempa v daný okamžik je dobré a reaguje rychle na změnu.

·         Chybí možnost intervalových tréninků (možná lze nahradit nějakou aplikací z App store – nejsem si jist, nepotřeboval jsem)

·         Hodinky nemají navigaci – pouze funkci back to start, která přidá další obrazovku s šipkou, kterým směrem se máte vydat a zobrazenou vzdáleností zpět na start. Jedná se ale jen o vzdušnou čáru, takže vás hodinky nepovedou po ušlé trase (oprava – čtěte níže – existuje aplikace)

·         Synchronizace přes bluetooth – velké plus. Hodinky automaticky synchronizují data přes BT s mobilem – je nutné mít spuštěnou aplikaci Garmin Connect Mobile

·         Automatické updaty – hodinky přes Connect Mobile také stáhnou dostupné aktualizace firmware, pokud jsou, a zeptají se o potvrzení k instalaci.

·         Jako VELKÉ mínus považuji absenci reproduktoru. Ano, čtete správně VivoActive NEMÁ zvukovou signalizaci

·         Na druhou stranu mají hodinky vibrace, jejichž intenzita se dá nastavit dle vašich preferencí. Vibrace jsou dokonce lehce silnější, než u mnou testovaných hodinek Fenix3.

·         Nevím, zda vyzdvihovat češtinu v hodinkách – je to již takový předpoklad, že by tam měla být.

·         Nepovedlo se mi přerušit dočasně aktivitu. Není to moc velký problém až dokud si na výletě neskočíte do restaurace na jídlo, pauznete hodinky, ale GPS jede vesele dál a hodinkám se vybije baterie.

·         Podsvícení – u Garminu standard, u jiných stále budoucnost – zapnout a vypnout podsvícení dle toho, jak jej potřebujete, to lze provést levým bočním tlačítkem. Je to banalita, ale například u Suunto musíte čekat, až doběhne přednastavená doba pro zhasnutí displeje. Navíc zrovna u Suunto lze zapnout podsvícení jen tehdy, nejste-li v menu, kde pravé dolní tlačítko slouží jako šipka dolů.

·         Pro golfisty bude zajímavé, že VivoActive obsahuje aplikaci pro golf s přístupem do garminí databáze s cca 38tisíci hřišti, kterou používá i řada hodinek Garmin Approach. Součástí golfových funkcí je i podrobná statistika hry na serveru GarminConnect. Je v ní vidět, kolikrát jste hráli na jakém hřišti, na jaké jamce se vám daří nebo nedaří a řada dalších zajímavých informací. Statistika je podobně hodnotná, jako samotná data zobrazovaná na hřišti, skutečně super udělané. 
 

čeština jako standardní jazyk ve firmware -
- neustále se na jejích úpravách a opravách pracuje
 
Při plavání o hodinkách nevíte. Musím ještě otestovat (nebo se zeptat), zda fungují s měřičem tepu HRM-TRI, který byl uveden nedávno. Počítání bazénu se postupně zlepšovalo upgrady firmwaru, který je dnes obecně dost vyspělý.

Co se běhu týká, opět spokojenost. Jak jsem psal u displeje, trochu může potrápit mokrý rukáv přes displej, ale jinak o hodinkách absolutně nevíte a jsou ideální na závody jakéhokoliv druhu, když se opravdu nechcete ničím nechat rozptylovat.

Pokud běháte s rukavicemi, bude ovládání trochu těžší, ale to není nic, co by se nedalo vyřídit protažením hodinek u nosu – zkrátka budete provozovat ovládací gesta nosem. Jde to a funguje to.

Na kolo jsou trochu maličké, a byť se dají ovládat do jisté míry v rukavicích, preferuji na kole (ať na ruce, nebo na držáku na řídítka) Garmin Fenix3. Pokud totiž připnete VivoActive na řídítka, nemusí být displej vždy dobře čitelný. Na ruce náklon a odrazy zkorigujete rychle, ale na řídítkách ve vyšší rychlosti to moc nejde.

Výdrž
Výdrže jsem se dotknul lehce několikrát. Teorii jsem již popsal, takže teď pár políček pro milovníky čísel.:
Výdrž nejpřesnější GPS
Doba nabíjení
8:37 hod (GPS bez GLONASS)
1:48 hod
6:56 hod (GPS + GLONASS)
2:01 hod

V obou pčípadech testování baterie nebyl 100% výhled na oblohu, nicméně VivoActive prošly stejnými testy, jako Garmin FR920XT, Garmin Fenix3, Fenix2 i Suunto Ambit2. Čili stejné podmínky – ne ideální, ale srovnatelné s jinými mnou testovanými produkty.
Nabíjení hodinek v průběhu aktivity není možné. Aktivita se ukončí a uloží.


magnetická USB kolébka/nabíječka
 

Navigace podruhé – dodatek

Kromě aplikace s vlkem chytající vejce, jsem při hledání workout planneru pro intervaly narazil na zajímavou appku – dwMap. Takže, co jsem napsal o navigaci a tom, že VivoActive ji nezvládnou, můžete zapomenout. dwMap je aplikace, která navigaci dodá a i VivoActive dokáže navigovat „podle čáry“.

Jak to vypadá, budu muset napsat další článek jen o zajímavých a hlavně užitečných rozšířeních pro Garminí hodinky. Tak doufám, že brzy.

Souhrn
S hodinkami jsem se nachodil i nasportoval relativně hodně. Určitě je střídám dle nálady s Fenix3 a popravdě nevím, které bych bral na každodenní nošení více. Někdy mám náladu na velké budíky, někdy na decentní hodinky, které mě neobtěžují a o kterých ani nevím. Určitě je výborná funkce diskrétního upozorňování na hovory (ikdyž i u VivoActive jsou vibrace celkem slyšet).

A vybrat si dnes mezi Garminama něco na každodenní nošení? Pro mne asi vítězí stále Fenix3 kvůli výdrži na ultrazávody a také proto, že se hodí i k obleku. Bílé VivoActive k obleku zas až tak nejdou, ale lze je schovat na tu chvíli do rukávu. Přes poledne si pak jít odkroutit svou denní tréninkovou dávku a pak se vrátit do pracovního procesu a neustále mít na zápěstí přehled o tom, co se děje v mobilu i s vaším tělem. Vivoactive jsou hodinky, které bych směle doporučil všem, kdo běhají pro radost, ale i těm, kteří chtějí závodit a zlepšovat se, nicméně nepotřebují běhat v horách dlouhé hodiny, případně nebaží po pokročilé navigaci, či barometrickém výškoměru. Ale výjimka potvrzuje pravidlo a viděl jsem i hodně zkušené běžce, kteří běželi horské ultrazávody s VivoActive a nijak je to neomezovalo. Sice neměli výškoměr, ale to lze kompenzovat tím, že hodinky měří dobře vzdálenost a dotyčný si prostuduje před závodem profil trati, ať ví, kde čekat jaký kopec.

Vivoactive je ideální chytrá hračka pro ty, kdo chtějí přístroj na každodenní sledování aktivit kombinovaný se smartwatch a s vestavěnou GPS. Není to nejvýkonnější stroj, ale je rozhodně univerzální a pokrývá široké spektrum potenciálních uživatelů.

Abych nechválil, hodinky u mě mají malé, ale významné mínus. Jak jsem zmínil, chybí jim zvuková signalizace. Bohužel. VivoActive mají tedy sice budík, ale mě rozhodně ze spánku jejich vibrace nevytrhnou a jediný způsob, jak se nechat VivoActive vzbudit byl, dát hodinky do plechového hrnku vedle postele. Což je trochu kontraproduktivní vůči sledování aktivit během spánku.

VivoActive je přístroj pro každodenní – celodenní použití. Od propojení s mobilem (smartwatch – podpora IOS a Android od verze 4.3), přes personalizaci displeje, sledování denních aktivit (krokoměr), sledování a analýzu spánku, po sporty všeho druhu (běh, kolo, plavání – to vše indoor i outdoor, golf a mnoho dalších). Výdrž 3 týdny jako hodinky, 10 hodin pak se zapnutou GPS. Zdá se to jako ideální přístroj? Zdaleka ne, i když to má k ideálu blízko – záleží na náročnosti a očekávání od uživatele.

Co byste neměli čekat, je dokonalý tréningový nástroj umožňující analýzu a stanovení VO2max, který vás odnaviguje na neznámých trailech. Toto prostě VivoActive neumí a spíše se smiřte s tím, že ve výsledku je to opravdu monitor/tracker s rozšířenými funkcemi pro sport, byť tyto jsou funkce dokonalejší, než klasické sporttestery lehce nižší cenové hladiny.

varianta displeje hodinek pro ženy (jedna z mnoha)
 
Pro úplné nováčky
Pokud byste chtěli vědět, proč si kupovat GPS hodinky za takové peníze a v čem se liší od jiných, například Garminů FR 20, FR25, tak vězte, že Forerunnery jsou primárně hodinky určené pro běh. VivoActive jsou obecně určeny pro aktivní styl života, který se stává módním. Rozhodně se nejedná primárně o hodinky pro vrcholové sportovce, ikdyž i ti by v nich jistě našli rozumného parťáka pro každodenní použití.

V článku jsem sem tam prohodil fundovaná slůvka jako aplikace, ConnectIQ, akcelerometr apod. Věci se mají tak, že recenzi píšu s ohledem na fakt, že jsem jich napsal již pár, ale občas je dobré si zopakovat i základy, které ne všichni mohou mít osvojeny.

Takže – akcelerometr v hodinkách je výborná věc. Dříve se dělal ve formě čipu, který se připevnil k botě, nebo se do ní vložil. Nyní je tato funkce přímo v hodinkách a díky ní lze defacto sledovat tempo, vzdálenost, kadenci kroku i v uzavřených místnostech – například ve fitku. Hodinky tedy využije i běžec na pásu bez potřeby dalšího příslušenství. Akcelerometr se také hodí při klasickém běhu v místech, kde není signál, nebo je slabý – hustá zástavba, tunel. Zde pak plynule přebírá funkci GPS a po dobu výpadku GPS kalkuluje vzdálenost a tempo, jakým se pohybujete.

Akcelerometr také sleduje styl plavání, počet temp a další metriky v bazénu. Ve vnitřním bazénu musíme spoléhat jen na něj. A vlastně i ve vnějším. Sice lze použít GPS pro plavání, ale je zde maličkost. Pro menší bazény nemá GPS měření smysl, jelikož hodinky měří pouze, když je ruka nad vodou – při kraulovém záběru. Pod vodu se totiž signál GPS nedostane. Případně lze dát hodinky do plavecké čepice, pokud lpíte na přesné trase vašeho plavání.

Pokud vám chybí v hodinkách základní funkce, jako například stopky, nebo minutka, máte pravdu. Nicméně toto právě řeší Garmin uvolněním ConnectIQ platformy pro vývojáře (rozuměj kohokoliv, kdo umí programovat) a ti již tyto aplikace a utilitky uvolnili volně ke stažení z Garmin appstore.

Díky zmíněné platformě si může přizpůsobit vzhled hodinek opravdu kdokoliv – muž, žena, kluk, dívka. Modifikovatelné vzhledy hodinek opravdu stojí za prozkoumání a k dispozici jich je nesčetné množství. Hodinky tedy pak opravdu nevypadají, jako nevzhledné digitálky.

A kam dále? Je dost dobře možné, že Garmin připravuje pro uvedení na trh VivoActive2 s vestavěným optickým senzorem, zvukovou signalizací a (ideálně) větším displejem. Zní to trochu jako sen, ale tímto krokem by se stal pro mnoho potenciálních kupců ještě zajímavější alternativou dnešním fitness monitorům.

recenze na skyrunning.cz: http://skyrunning.cz/2015/09/23/garmin-vivoactive-zijete-aktivne/
 

Okomentovat

Novější Starší