Garmin Fenix3 - výškový profil v režimu navigace

Pár dnů před koncem února Garmin uveřejnil ke stažení beta verzi firmware (6.84) pro Fenix3. Její výjimečnost spočívá v tom, že byla konečně rozšířena funkce navigace o výškový profil trati. To znamená, že se nemusíte na trati orientovat již výhradně podle čáry, na kterou se díváte zvrchu, ale i podle bočního náhledu na profil trati.
 
Ano, není to první produkt v náramkovém sporttesteru. První byl Suunto Ambit3 Vertical, ale i ten má své omezení. Ještě před Ambit3 Vertical měly ale tuto funkci cyklopočítače Garmin Edge. Další už nevím. Zas tak chytrý nejsem.
 
Zpět k poslednímu upgradu. Zatímco Suunto si testuje nové funkce pro Ambit 4 na nových hodinkách, Garmin je uvolnil do již existujícího Fenic 3 a tím jej opět podstatně inovoval.
 
Co pohled na profil trati umožňuje:
  • vidíte celkový profil trati - nelze zoomovat a vzdálenost/měřítko vidíte pod profilem
  • vlevo nahoře je zelené číslo - aktuální nastoupané metry
  • vpravo nahoře je vidět modré číslo - celkové převýšení trati - váš cíl
  • v průběhu putování po trase se modrá část profilu mění v zelenou podle toho, kolik části z trati jste zdolali
  • netestoval jsem zatím, co se stane, pokud zvolíte "zkratku" a pak se napojíte zpět na trať
  • GPX trasa musí být do hodinek buďto nahraná, nebo v nich uložená - navigace podle profilu nefunguje na volbu "track back", kdy se v aktivitě otočíte zpět a necháte se navigovat na start - je to dáno tím, že data nejsou uložena a trasa "uzavřena" - je možné, že toto se změní
  • Pokud se chcete navigovat "zpět na start" i s profilem, musíte uložit trasu a pak spustit navigaci v nové aktivitě podle aktivity v historii
  • pro zobrazení profilu trati musíte být v režimu navigace - tzn.1sekundové čtení GPS (cca 20hodin výdrž). Stejně je tomu i u Ambit 3 Vertical (10hodin výdrž)
Proč je tahle funkce vůbec "žádaná"?
No až tak žádaná není, ale "proč ne"? Ono se to totiž perfektně hodí například při horských závodech, kde vás nerozhází ani tak 40km vzdálenost, jako spíše 3400m pozitivního převýšení. Zde je tedy dobré taktizovat a šetřit síly na správný okamžik.
 
Je dobré zohlednit:
  • počet stoupání
  • délku stoupání
  • intenzitu (sklon) jednotlivých stoupání
  • v neposlední řadě se nesmí zapomenout na klesání, které může být v důsledku daleko větší problém, než se "někam vyškrábat"
Komu se to hodí?
Hodí se to "houbíkům", jako jsem já, kteří nestudují profil trati, protože díky nervozitě zapomenou i ten počet kopců. Ano, profil je obvykle na startovním čísle, tričku ze start.balíčku, ale ... "nehejbe se to na něm" a když mám "vymleto", tak prostě nevím ani, na kterým kopci jsem, natož, abych se orientoval v profilu na papíře. Prostě kouknu na hodiny "a vím, ne"?

na fotkách výše je vidět, jak se chová sledování profilu ve funkci "track back" - tzn. nepromítne profil, co vás čeká zpět
 
 
naproti tomu je zde možnost navigovat po trati, kterou jste již někdy proběhli - ta se načte a modrá barva označí to, co vás ještě čeká

poslední fotka zobrazuje zobrazení výškového profilu trati - historie > aktivity > vyberte aktivitu > profil nad. výšky
 
Doufám, že se rychlé vysvětlení, jak funguje nová funkce ve Fenixech a vlastně obdobně i v Ambit 3 Vertical hodí. Osobně ji určite použiju na Perun Skymarathon a jiných ultra trailech.

Okomentovat

Novější Starší