Garmin Fenix3 reloaded - recenze po roce s Fenix 3

Je to už více jak rok, co mám kromě testování jiných přístrojů na ruce skoro neustále Garmin Fenix3. Od doby, co jsem uvedl první recenzi na něj se z nich ale staly naprosto odlišné hodinky.  Už jen to, že recenze byla na hodinky s firmware 3.20 a dnes v nich mám veřejnou betu firmware 6.85 svědčí o tom, že hodinky a jejich funkce se neustále vyvíjí. Jaké jsou mé pocity po necelých 3000km s cca 58km+ převýšením s Fenix3 za poslední rok?
aktualizace hodinek bývá bezbolestný proces :-)
Zkušenosti ze života
V první řadě – Fenix3 jsou „all round“ hodiny. Dají se nosit kromě sportu i ke casual oblečení i obleku. K obleku spíš než relativně drahý kovový tah doporučuji kožený řemen, který lze koupit jak originál příslušenství Garmin, tak za zlomek ceny z eBay. S analogovým vzhledem ciferníku se ani moc lidí nepozastaví nad tím, že nemáte „kravaťácké“ hodinky. S koženým řemenem se dá i sportovat – zničení se bát nemusíte. Aspoň ne první rok sportu s ním. (pozn.: kožené Silver byly moje nejoblíbenější, než jsem zkusil titan. Ta cena je šílená, ale kdybych si měl vybrat fénixy k obleku a civinímu oblečení a neřešil bych cenu, tak bych asi zvolil titanové - pocitově jsou úžasné).
titanová verze

I po roce použití se baterie drží na velmi dobré úrovni. Při testech, kde srovnávám výdrž s testovanými produkty si stále drží 19,5 až 20 hodin na nejpřesnější čtení GPS (1sec).
můj oblíbený řemen

černý řemen originál od Garminu - bohužel není vidět na fotce tak moc, ale je pěkný
první verze Fenix3 sapphire s ocelovým tahem
Přesnost
Tolik diskutované téma jako přesnost GPS záznamu je zároveň i nejvíce nepodstatným. Pokud nejste vyloženě špion, nebo nepotřebujete něco přesně zmapovat pro armádu, tak vás standardní odchylka GPS systému nerozhodí.
S hodinkami jsem odtrénoval a odzávodil vše v loňském roce. Měl jsem možnost s nimi běhat a srovnávat ve stejnou dobu s hodinkami Suunto, Polar a dalšími modely Garmin. Záznam z Fenix3 se nijak neliší od konkurence, ani starších a mladších modelů stejné značky. Nikdy nebyla odchylka významně rozdílná od hodinek, které „běžely“ stejnou trasu ve stejný okamžik.
A já a má zkušenost s přesností GPS? Například na služební cestě, kde to neznáte, můžete jedním tlačítkem uložit pozici hotelu, případně poslat pozice zajímavých míst do hodinek z mobilní aplikace a pak se nechat pouze navigovat (přímou čarou). Zajímavá je ale i navigace pomocí mobilu v kapse, kde vám na displej hodinek chodí jen zprávy kudy kam. Zkrátka, když jste líní nosit papírovou mapu a máte na ruce Fenix3, napadají vás velmi pěkné způsoby použití.

update:
Přesnost výše popsaná se vztahuje k GPS záznamu. Pak je zde ještě přesnost z pohledu tempa a tréninků. Při intervalech má pohyb hodnoty okamžitého tempa určité zpoždění. To lze eliminovat tím, že pořídíte k hodinkám ještě jakýkoliv ANT+ footpod, kde je změna tempa okamžitá. Ale pro běžné tréninky s náběhem do 300km měsíčně footpod nepotřebujete - Fenix3 jsou i tak dost přesné, pokud tedy neběháte v lese. Zajímavé je, že s vypnutou GPS je pak přesnost tempa odpovídající realitě - interní akcelerometr je propracovaný. Bohužel se občas stávalo (se starším firmware), že onen akcelerometr a GPS se dohromady nemusely dobře dohodnout.

Hodinky jsem samozřejmě testoval i s footpodem - obyčejný model z Decathlonu. Párování proběhlo okamžitě, kompatibilita bez problému. Jen to překvapivě oproti internímu akcelerometru nepřineslo nijak významné zlepšení přesnosti údajů, které jsou k dispozici i bez footpodu.

Pokud ale běháte vyloženě roviny, intervaly, záleží vám na rychlé odezvě tempa a nepotřebujete barometr a drsňácký vzhled hodinek, doporučuji Garmin Forerunner 630 (recenze).


zobrazení navigačních zpráv z mobilu
Srovnání s konkurencí
Nejsem nijaký zastánce žádné značky. Polar byl první, který dokázal implementovat měření tepu a srdeční variability a přeložit to uživatelům sporttesteru do relativně srozumitelného výstupu přímo v hodinkách. Suunto bylo první, které udělalo malé hodinky specializované na trénink triatlonistů se sledováním výkonu a jeden z prvních přinesl mezi běžné sportovce veličiny jako EPOC nebo VO2Max – mimo sportovní laboratoř. Tady tedy musím pominout sporttestery Garmin Forerunner XT série (triatlon), které ale nebyly malé.
zleva Suunto Ambit2 sapphire, Polar V800, Garmin Fenix3 silver
Proč to píšu. Přesto, že si rád hraju se Suunto a Polar sporttestery, tak prostě Garmin uvedl hodiny, od kterých nelze přejít pryč. Pominu-li standardní sportovní funkce, tak jsou zde důvody, které řadí Garmin obecně výš než se nachází konkurence:

  1. Pokročilé plánování tréninků – do hodin lze nacvakat tréninky tak, jak potřebujete, intervaly, meziklusy, série a to vše ve velmi jednoduchém provedení (ano, vím – Polar má plánování ve Flow také, ale já radši 2 minuty plánuji a hodinu běhám, než obráceně; Suunto uvedlo pár měsíců po uvedení Ambit3 plánování pokročilých tréninků také, ale … v mobilní aplikaci, která na Androidu ještě stále není v oficiální plné verzi a ne vždy funguje tak jak má …)
  2. Navigační funkce – ty jsou oproti konkurenci výborné. Suunto uvedlo teprve před pár měsíci ekvivalent Garmin Fenix1 – Suunto Traverse, který má sice super možnosti, ale na druhou stranu postrádá jiné funkce, které má jak Ambit 3, tak Fenix3. O navigaci v Polaru nemůže být ani řeč. Když jsem ji zkoušel, tak bych byl asi štastnější a bez nervů, kdyby V800 navigaci neměly
  3. Smartwatch – opět. První, kdo nabídl propojení s mobilem a práci s příchozími notifikacemi,  byly Polary, pak až „trošku“ Garmin (pominu-li unikátní "vytahání" údajů z kalendáře, notifikačního centra a aplikace pro předpověď počasí a zobrazení těchto dat ve widgetech na jedné ze základních obrazovek), pak Suunto, pak Garmin implementoval v průběhu roku postupná vylepšení. Nejdříve dotáhl Polar, a pak jej předčil. Plus integrace spolupráce s mobilem (aspoň iPhone v mém případě) … nemohu si stěžovat. Škoda, že Suunto neumí zobrazit víc jak pár slov z příchozí zprávy. Mohl by tak Garmin aspoň dotáhnout v tomto ohledu
  4. Vibrace – pro sporttester taková „blbůstka“ (vibrace Fenix3 již od hodinek Forerunner 910 nejsou takové, abyste je reálně využili při tréninku - dají se "přehlédnout" a je lepší akustické upozornění), která je v Garminech již pěknou řádku let, ale až s příchodem smartwatch funkcí dává smysluplné využití. Hodinky při notifikaci nepípají jako digitálky z 80.let, ale decentně zavibrují. Toto konečně dostaly do vínku Suunto Traverse a Ambit3 vertical. Bohužel opět chybí v Peak verzi Ambitů
  5. Vyměnitelné pásky, řemeny, tahy – Garmin jako jediný nabízí svou nejvyšší řadu sporttesterů s možností změny pásku na ruku za cokoliv jiného s rozměrem 26mm. To ocení ti, co nosí hodinky na denní bázi nejen pro sport. Dokonce je k dispozici i quick release redukce pro triatlonisty (ale popravdě – jsou DĚÉÉÉÉÉSNĚ nekomfortní). Polar? Sorry – modrá, černá a ende. Suunto? Tu je to už lepší, poté, co Suunto uvedlo další barevné varianty Ambit3 peak … ale stále – jsme pouze u originálních pásků. Pokrok doznaly Ambit3 vertical, ale ty mají menší kapacitu baterie a nejsou náhradou za nejvyšší řadu Ambitů – spíš doplněk k řadě sport


Ne, není to pomlouvání jiných značek. Polar V800 má vynikající okamžité zobrazení tempa, je precizní v práci s GPS. Suunto je spolehlivé a dělá to, co se od něj očekává, ale ani jeden z těchto sporttesterů prostě nenahradí Fenix3 při každodenním použití. Pokud přejdete z Fenix3 na jiný sporttester (a nebude to Ambit4) a nepotřebujete vyloženě jen tempo, čas a tep (čili používáte funkce, které ty sporttestery nabízí), tak vám při přechodu z Fenix3 bude na 100% některá z výše jmenovaných funkcí chybět. To vám garantuji.
Prostředí hodinek
No, jak bych to ... abych stále nechválil. Suunto nemělo nikdy „user-friendly“ menu v hodinkách, a tak se to snaží dotáhnout alespoň možností konfigurace přes internet. Bohužel u Suunto zůstala konfigurace přes internet a pozdější synchronizace nastavení jako jediná možnost (jinými slovy - bez přístupu k internetu nebo při výpadku serveru Movescount jsme víte kde "pane hrááábě"?).
Garmin to má naopak a kromě ne úplně uživatelsky jednoduchého rozhraní (nemluvím nyní o lidech, co se vyznají, ale o nových uživatelích) absolutně postrádá možnost konfigurace přes internet nebo v PC, případně pak mobilní aplikaci. Příjemné by to ale bylo a věřím, že by Fenix3 zvládly synchronizace nastavení z Garmin Connect.
Nejlépe je na tom v tomto ohledu asi Polar V800, který má ze všech 3 značek asi nejpříjemnější uživatelské rozhraní menu hodinek, má možnost nastavení přes WEB, ale i většiny hodnot v hodinkách (krom obrazovek aktivit).
Jaký je Fenix3 dnes?
Za rok byl Fenix3 upgradován skrze firmware mnohokrát. V první řadě se vyřešily nepřesnosti výpočtu tempa, kde se trochu hádala GPS s akcelerometrem. Toto beru jako malé updaty. Přesně po roce se ale Fenix3 dočkal updatu, který by jinde znamenal výměnu hodinek (i když i toto se stalu u Garminu – pamatujete Fenix1 a Fenix2?).
Každopádně – velké updaty:
  1. Fenix nejprve dostal funkcionalitu pro smart notifikace a práci s příchozími hovory, jaké měl Polar V800 (ztlumit, odmítnout, volat zpět, …)
  2. * na sklonku podzimu dostaly Fenixy firmware s měřením běžecké dynamiky 2.generace – poprvé uvedeno v Garmin FR630
  3. * v lednu dostaly hodinky možnosti měření stress score, laktátového prahu – opět uvedeny prvně V Garmin FR630
  4. v lednu přibyly do fénix3 golfové funkce (hodinky umožňují do paměti dohrát údaje libovolného golfového hřiště a na něm pak ukazují vzdálenosti k jamce a důležitým místům na hřišti, ukládají statistiku hry nebo měří délku odpalu)
  5. v lednu přibyly v hodinkách samostatné profily pro měření veslování, SUP (stand up paddleboarding) a tréninku na veslovacím trenažéru
  6. poslední únorový víkend byla obohacena navigační schopnost Fenix3 o pohled na výšokvý profil trati – první s tímto přišlo Suunto s modelem Ambit3 vertical
  7. Další maličkosti, co Fenix3 dostaly je automatický režim „nerušit“, kdy se odruší notifikace z mobilu, na které hodinky upozorní a také automatický zámek tlačítek, na který lze nastavit dobu nečinnosti, kdy se hodinky zamknou
  8. Fenix3 dokonce dostal k navigaci další výhodu - možnost zapnutí UltraTrac režimu GPS v navigačním modu a tím se dostáváme k výdrži až 50hod vč.navigace. Doposud byla většina hodinek limitována automatickým přepnutím do 1sekundového čtení GPS bez ohledu na to, co jste na hodinkách měli nastavené od počátku.
  9. mimo jiné byla v lednu rozšířena řada Fenix3 o:
  • Garmin Fenix3 HR
  • Garmin Fenix3 titanium sapphire (titanový tah i luneta)
  • Garmin Fenix3 silver sapphire



* pro body 2 a 3 nelze využívat optického měřiče tepu, ale je třeba hrudní pás - důvody proč tomu tak je najdete v tomto článku
Fenix3 rose gold

Fenix3 sapphire modely

Fenix3 HR optical

Fenix3 titanium sapphire

zobrazení výškového profilu v režimu navigace (jak to funguje)


Na funkčnosti sporttesteru výše uvedené rozhodně nepřidá, ale hodinky si vybere snad opravdu každý. Sport přichází do módy ve více podobách než kdy jindy. Je to vracející se trend a místo tenisových čelenek, vysokých ponožek a potítek ze 70. a 80.let se dnes objevují na zápěstích „in“ generace activity trackery a sportovní hodinky. Garmin a Polar (Polar jen z pohledu aktivity trackerů - jinak sporttestery V800 a m400 se moc modifikovat nedají) se tohoto trendu chytily celkem obstojně. Po prvotní investici do sporttesteru nebo náramku si za malý peníz přizpůsobíte přístroj jak chcete. Suunto následuje jako těžší moloch s přizpůsobením hned při koupi (design creator), ale … jste odkázáni na to, co koupíte s omezeními na výměnu pásků jen na to, co je na trhu opět od Suunto.
Jak při sportu?
Hodinky se mi ani po roce neomrzely a stále sedí nejlépe ze všech top modelů hlavních výrobců. Prozatím mi stačily jak výdrží, tak funkcemi. A to ať při celém seriálu EKUT, kde se běželo mimo jiné i etapově v jednom víkendu 170km a neměl jsem problém s navigací po trase celého Loučení, tak při intervalových trénincích na placatý maraton a ani v jeho samotném průběhu. Hodinky mě provedly sportovním rokem 2015 bez zádrhelů (vlastně jeden byl – po jednom z upgradů na beta firmware došlo ke kompletnímu resetu dat a profilů). Neselhaly ani v jednom závodě a neměl jsem na ně jedinou připomínku. Ve sportovních režimech dělaly to, co se od nich čekalo.
Jak velkou (ne)výhodou je safírové sklo? Z praxe – podle designu pozná safírovou verzi hodin jen ten, kdo se o Fenix3 zajímá více, než kdokoliv jiný. Ale po uvedení dalších modelů se safírem i bez už asi jen odborník. Takže se na pohled rozdíl safír/minerální sklo stírá.
měření stress score - dodáno v lednu 2016 (jak to funguje)


Osobně mám model s minerálním sklem. Není na něm jediný škrábanec. Takže bych viděl slovo „sapphire“ v názvu hodin jen jako prodejní tahák a důvod nahodit na cenovku o pár tisícovek více. Navíc lze safír poškrábat skoro čímkoliv s vyšším obsahem uhlíku – o to víc to pak naštve. Z praktického pohledu bych bral osobně silver verzi hodin s ochrannou fólií, pokud si opravdu myslíte, že máte smůlu a sklo poškodíte. Fólie sklo ochrání. A silver verzi doporučuji, jelikož na grey nebo gold verzi je luneta jen pokovená a v případě odření se barva odstraní a v rýze je vidět stříbrný podklad. Po čase je toto pak až rušivé, jakkoliv to při koupi vypadá nádherně.
i rozbité hodinky fungují a mohou vypadat stále obstojně (drsně) - zdroj runbird včetně popisu (sjezd na kole, kde ji zasáhl vzdušný poryv od předjíždějícího kamionu)
Jako unikát bych vypíchl onu možnost umístění hodin na quick release kit pro triatlonisty. Oproti Garmin FR920XT (ty jsou s quick release kitem kompaktnější) to sice není žádné terno, ale spíš pro občasného „železňáka“, nicméně tato možnost tu stále je a Garmin je jediný, kdo něco podobného nabízí jako originální příslušenství. Osobně bych ale dal přednost "hloupému" držáku na kolo (špalku), stojí necelé 300 Kč (orig - nebo na ebay za pár korun) a je stejně dobře použitelný, kdyby šel někdo triatlon a nebyl vrcholový závodník, tak tam hodinky během pár vteřin připne/odepne.
Quick release kit s Ambit Fenix3 - trochu velký batoh - rozhodně to není na každodenní užití (krom Petra Vabrouška, bo triatlon je jeho práce)
Jak v životě?
Pro denní nošení jsou Fenix3 asi nejvhodnější z high end modelů všech velkých výrobců. Pokud máte ale pilotky či „diversky“, které měníte za sporttester po sportu, tak se tímto opravdu zabývat nemusíte. Jestli chcete ale „all-round“ hodiny, tak nejlépe vyhoví určitě Fenix3. Kromě barvy lunety a těla hodinek (které musíte vědět již při koupi), lze hodinky adaptovat k obrazu svému dle vašeho gusta – vzhled i typ ciferníku (analog, digitálky, hodnoty na displeji) a také pásek, řemen, tah – cokoliv, čím upevníte hodinky k zápěstí. Krom toho, že pak máte monitor denních aktivit, získáte i další možnosti využití – hledání záchytných míst v neznámém prostředí (nalezení zaparkovaného auta tam, kde nejste „jako doma“), hledání kešek o polední pauze, diskrétní notifikace o příchozích zprávách, hovorech, předpověď počasí, ovládání hudby, ovládání kamery Garmin Virb a další.
tuhle kombinaci řemenu a ciferníku mám rád

Fenix3 potěší i pidilidi - provedení "maketa" ... ale pocit, ten je k nezaplacení :-)

Když jsem výše zmínil "pilotky", tak mi nedá nezmínit speciální varianty Fenix3. Tyto modely vychází z platformy Fenix3, ale kromě "standardních" funkcí nabízí něco „speciálního“ navíc. Patří sem pilotní speciál s označením D2 Bravo, pak jachtařský speciál Quatix3, taktický speciál Tactix Bravo. Většinou se jedná o hodinky, které jsou dražší, než Fenix3, ale pro ty, kdo mají kromě sportu ještě další koníček je to zajímavé řešení.
Tactix Bravo

D2 Bravo

Quatix3
Závěrem
Ne, není to PR Garminu. Fenix3 se mi občas i „okoukal“. Vždy to bylo, když jsem mohl testovat jiný přístroj, tak jsem toho využil a „přesedlal“. Nicméně … po nějaké době testování a shledání nedostatků jsem se vždy rychle a rád vrátil k navlečení Fenix3 na ruku.
Co dál?
Počítám, že Garmin má již na papíře Fenix4 a chystá jej vypustit chvíli po uvedení Suunto Ambit4 na trh. Ambit 4 tipuji, že přijdou nejpozději na podzim, spíše dříve. Budou specifikací (barevný displej, funkce, odstranění batůžku antény) odpovídat jak designem, tak funkcemi Fenix3. Designově pak budou mít dost společného s Ambit3 vertical/Traverse s tím, že budou asi mírně tlustší kvůli baterii. Je ale otázkou, zda přinesou TAKOVÁ vylepšení proti Fenix3, abychom si z nich sedli na zadek. Asi jsem malý vzionář, ale podle mě toho v této modelové řadě u hodinek moc nového vymyslet nelze…
… dokážu si představit Garmin Fenix4 s lépe integrovaným optickým měřičem tepu (lépe zapuštěný, novější technologie, co umožní číst tep v režimu R-R pro měření variability srdečního tepu), se znovupřidanou podporou pro mapové podklady, jemnějším displejem, rychlejším procesorem, novější generací GPS čipsetu, možná s integrovaným inteligentním koučem a to jak v oblasti sportu, tak v oblasti odpočinku a denních aktivit. Budou Suunto Ambit4 taky takové? Uvidíme … každopádně pokud se nyní rozhodujete o koupi sporttesteru, Ambit3 bych si osobně koupil pouze pokud by byl ve výrazné slevě. Jinak bych dal přednost Fenix3, anebo počkal pár měsíců, jak se to na trhu přemele.

Okomentovat

Novější Starší