Quick release kit pro Garmin Fenix 3

Kdo má hodinky Garmin Fenix3, tak určitě někdy popřemýšlel nad tím, jaké by to bylo, mít je připevněné na řídítkách. Přehazování mezi rukou a řídítky na kole pro kratší trasy nemusí být pohodlné. Obzvlášť pokud máte takový gumový špalíček za pár korun jako mám já.
 
tenhle špalík používám hodně dlouho a slouží dobře
 
Jaké by to bylo kdybyste měli originální quick release kit, který je určen pro triatlonisty a jeho varianta se začala kdysi prodávat s Garmin Forerunner 910XT. Pro Fenix3 se dostal tento kousek originálního příslušenství necelý rok po uvedení hodinek na trh. Největší nevýhodou bylo totiž dostat hodinky na ocelovém tahu (které nešly rozepnout tak jako například na gumovém pásku) na onen špalek na řídítka. Nicméně ani quick release kit s ocelovým tahem není žádná výhra - co ocelí na eleganci naženete, to balíčkem ala ufo na ruce ztratíte.
 
na ruce působí hodinky bohužel díky vysokému posazení nepřirozeně
 
 
A jak příjemné řešení je quick release pro triatlonisty? Pojďme se podívat na praxi.
 
V balení dostanete vše, co je potřeba:
  1. návod
  2. nářadí (šroubováčky)
  3. adaptér na jakýkoliv pásek
  4. adaptér na hodinky
  5. adaptér a držák na kolo
v balení nic nechybí, naopak je zde tolik možností k uchycení, že není třeba nic dokupovat nebo modifikovat. Skoro jako Ikea :-)

montáž na řídítka v obrazech
 
vše, co je potřeba k upevnění držáku na řídítka
 
tento adaptér je shodný s úchyty pro jiné Garmin cyklopříslušenství - například počítače Edge

systém gumiček možná nepůsobí velmi důvěryhodně, ale opravdu je pevný a stabilní

ano, je to na dětském kole; v reálu není Fenix3 na řídítkách o moc větší než Edge 25

 
Po výše uvedených obrázcích asi není třeba mnoho komentářů k uchycení. Snad jen to, že hodinky jsou na kole uchyceny velmi pevně a neotáčí se. Rozhodně jim to v quick release kitu sluší na kole víc než na ruce.

když jsme u montáže na jakýkoliv řemen - zde jsou fotky návodu. jednoduché a rychlé; uchytit redukci na hodinky lze na jakýkoliv řemen/pásek/tah 

Když postroj v reálu navlečete na hodiny tak zjistíte, že se s nimi takto opravdu nedá existovat dlouhodobě na denní bázi. I kdybyste si zvykli na to, že je snesete na ruce - přeci jen díky odsazení od ruky se posune težiště Fenix3 trochu dále - tak si na to nezvykne okolí (pokud nosíte hodinky ke košili) a většina lidí na vás bude koukat ještě divněji, než kdybyste jim řekli, že běháte ultra. 
 
 
Při běhu se těžiště dál od ruky ozývá ještě markantněji. Hodinky mají tendenci otáčet se kolem zápěstí a je nutné trochu více dotáhnout pásek (osobně jej nosím i při sportu volnější). V porovnání s upevněním na nylonovém pásku je to rozdíl přímo propastný.
 
Jednu výhodu přeci jen odsazení od zápěstí má. Interní teploměr hodinek není tak ovlivněn teplem ruky a data jsou blízko realitě - aspoň v zimě - letní čtení teploty je u Fenix3 velmi přesné.
 
 

 
Fenix3 musí mít díky konektoru na nabíječku odklápěcí zadní stranu s bajonetovým úchytem; díky tomu ve mně evokují pocit starých "cibulí" (kapesních hodinek) :-)
 
"Montážní sada" na ruku pak vypadá dle fotografií výše. Dost dobré je, že hodinky neztrácejí možnost uchycení do USB kolébky na nabíjení/datovou komunikaci ani s quick release kitem. Část na hodinkách má odklápěcí dno, které se dá odklopit dle potřeby. Opravdu promyšlené jak věci z Ikea. Líbí.

Malá poznámka: díky podstatě uchycení na "bajonet" musíte počítat s tím, že majitelé hodinek Fenix3 Optic HR ztratí možnost čtení tepu pomocí optického snímače. A popravdě i díky větší tloušťce hodinek s optickým HR senzorem si nejsem jist, zda vůbec půjdou na quick release kit nasadit - zatím jsem nezkoušel.
 
Co se mi líbí dále je to, že se do tohodle kitu dá uchytit místo Fenix3 prakticky cokoliv se stejným bajonetem - ideálně pak cyklopočítače Edge - v mém případě Edge 25.
 
Závěrem
Pro mě je quick release kit upřímně celkem zbytečný. Je zajímavý, to ano, ale pro běžné tréninky opravdu není potřeba. Pro tréninky na kole jako takové raději uchytím hodinky na standardním pásku na gumový špalek.
Pro koho tedy quick release kit je? No na 100% pro lidi jako Petr Vabroušek a další závoďáky, kteří jen přecvaknou hodiny z ruky na řídítka a zpět při závodech. Hlavně při závodech ... vlastně jen při závodech. V normálním tréninku bych to opravdu neviděl jako stěžejní věc. Nicméně pozor - díky zvýšenému profilu budete mít určitě problém se svlékáním neoprenu takže tady bude jeden krok navíc - odepnout hodiny, svléknout neopren, nacvaknout hodiny.
 
Osobně bych pro občasné triatlonisty (co většinu času trénují - nezávodí) doporučil namísto quick release kitu, který teď stojí 690 korun, tento držák za 349 korun.

Okomentovat

Novější Starší