Radar Garmin Varia - nenechte se "sestřelit"

Zdálo by se, že jsem se odklonil od běžeckého vybavení a trailu asi tak stejně, jako kdyby Garmin uvedl ne-GPS produkt (a že jich pár uvedl). Nicméně, stejně jako trénink na kole je výborný doplněk k běhu (případně jiná aktivita jako kompenzace), tak i Garmin vyrábí technické doplňky  pro trénink.
Vsuvka hned na začátku. Koukám na ten text a nechápu, kolik se toho dá napsat o jedné malé krabičce s jediným tlačítkem.
Radar Varia je příslušenství, které dokáže fungovat jak samostatně, tak s cyklopočítačem (a bude i rozšíření pro ConnectIQ), které napomáhá vaší větší bezpečnosti na silnici.
Varia stojí oficiálně 5490 korun. Na červený světýlko je to docela darda. Zkusme se na to podívat jinak - kolik stojí váš život? Varia vám jej sice nezachrání, ale dokáže při tréninku na silnici celkem slušně snížit riziko, že vás někdo přehlédne a navíc vás bude upozorňovat na blížící se auta, aniž byste se muselí ohlížet zpět. Možná, že ne až tak pro ostřílené cyklisty, co je nerozhází ani předjíždějící kamion jedoucí 80km rychlostí, ale pro hobíky, kteří tak často na silnici nevjíždí, se celkem hodí.  Takže pro mě ideál.
Produktová řada Varia od Garminu obecně označuje řadu cyklopříslušenství - dalo by se říci, že i hi-tech příslušenství (aspoň tak mi to přijde). Prozatím má řada Varia následující produkty:
  • radar
  • chytré přední světlo (v závislosti na rychlosti se mění intenzita světla - šetření spotřeby)
  • chytré zadní světlo (v závislosti na přibližujících se autech se mění intenzita světla, ale dokonce i při brždění se intenzita zvýší, takže funguje i jako brzdové světlo na kole)
  • displej na brýle, kde vidíte údaje z ANT+ senzorů
malá ukázka Varia headsup displeje ve spolupráci s radarem - takto má vypadat dobře fungující komplexní systém
A co Varia radar je?
Je to velké, hranaté světlo s různě blikajicími diodami, co má v sobě radarový modul, který rozbliká svítilnu podle toho, jak se blíží objekty za vámi, co jsou rychlejší, než vy. Píši schválně objekty - radar detekuji prakticky cokoliv - i běžce (nejezdím tak pomalu, ale při testu jsem naháněl syna na kole). Takže - Varia lze použít i  pro detekci soupeře, který vás předjíždí - nebo předbíhá, to ale jedině za předpokladu, že se vám podaří pěkně přichytit na opasek nebo pásek čelovky na hlavě. No pro běžce Varia primárně dělaná není.

Radar funguje jako příslušenství pro cyklopočítače Garmin Edge (spáruje se s ním bezdrátově přes ANT+ protokol) a funguje již s nejzákladnějším „trpaslíkem“ Edge 25 do kterého byste to opravdu neřekli. Sám o sobě radar nedá jezdci nijak najevo, co se za ním děje. Je to samostatná jednotka, která umí předat potřebné informace do cyklopočítače, který máte před sebou. Celkem dobré by bylo, kdyby Varia dostala podporu i do Fenix3 a Garmin 920XT, jelikož se jedná o multisportovní hodiny s využitím i v cyklistice.
Každý si asi dokáže sám ujasnit, zda pro něj radar je, nebo ne. Určitě jste zvyklí jezdit bez podobných vychytávek, ale to naši rodiče byli zvyklí také, stejně tak, jako byli zvyklí jezdit bez přilby. Nicméně časy se mění, na silnicích je víc aut, jezdí rychleji, je zde více nevrlých a vystresovaných řidičů, SMSkujících a volajících za jízdy a tak já osobně nerad spoléham zrovna na někoho, že odloží svůj telefon a bude se věnovat objetí mého zadku s blikající světluškou pod ním.
Když už mluvím o blikajícím světle. Varia se prodává ve dvou verzích. Na CZ trhu je verze RTL500, která podporuje jak konstantní světlo, tak blikající. Pro ty, kdo by se rozhodli ušetřit peníze a sehnat něco na ebay - prodává se i verze RTL501, která je pro trhy, kde není povoleno používat blikačku, ale jen permanentní světlo.
 
Jak se připevňuje?
Uchycení radaru je velmi jednoduché a lze jej provést dvěma způsoby - v balení dostaneme spoustu příslušenství a tak lze radar upevnit na sedlovku, pro kterou se dodávají 2 nástavce - na kulatou sedlovku a jeden na aerodynamický profil časovkářského kola (ikdyž tam si asi nejrychlejší borci nebudou chtít dát krabici, co jim bude rušit profil - možná leda na trénink).
Na tento profil se cvakne gumičkami „kolébka“ s bajonetovým úchytem pro rychlé odepínání radaru z kola, když někde necháváte kolo bez dozoru.

připevnění bajonetu a návazně pak radaru na něj je otázkou sekund
 
Druhý způsob je našroubování pevného úchytu na sedlovku a dotažení imbusem. Tento úchyt má ale jen kulatý profil, takže na časovkářský rám s aero profilem lze použít jen „nepevné“ uchycení.
Jeden aspekt jsem nemohl otestovat - jak se zachová „flexibilní“ mount (s gumičkami) na kolo po delší době používání v sychravém a chladném počasí. Je jisté, že gumy po nějaké době zteří, ale nemohu poradit po jak dlouhé době. Snad jen to, že po pár měsících, případně v zimě i týdnech, zkontrolujte stav úchytu, aby vám tahle drahá hračka neupadla z kola pod kola kolemjedoucích aut.
 
Balení
Obsah krabičky se liší podle bundlu. Já jsem testoval radar s cyklopočítačem EDGE 25 a tak jsem nepotřeboval „monitor“, který se dá koupit v bundlu s radarem a montuje se na řidítka. Monitor je v podstatě jen indikátor s LED diodami, které blikají podle blížících se aut.
Bundle s monitorem je dobrý pro někoho, kdo má již pokročilý cyklopořítač od jiného výrobce. Osobně ale doporučuji kombinaci s byť základním, ale funkci dobře plnícím EDGE 25, případně pokročilejšími Garminy. Už jen EDGE 25  má výborné vlastnosti a jeho recenzi dodám v zápětí. Kromě základních metrik (čas, rychlost, tep apod.) umí totiž navigovat po trase, má propojení s mobilem, takže zobrazí kdo volá, SMS, či jiné notifikace z mobilu a hlavně - spolupracuje s radarem, takže i zde je vidět, když se blíží zpoza vás objekty a také kolik jich je.
Ovládání
Asi nejkratší odstavec ze všech mých recenzí - Varia radar má jen jedno tlačítko pro zapnutí/vypnutí a … to je vše. Přesně tak, jak se očekává od komplexních zařízení - uživatel nesmí být zatížen komplikovaností - o to se má postarat zařízení samo.
zadní strana radaru a tlačítko (na vrchní části)
 
Po zapnutí radaru - světla lze krátkým stiskem volit mezi konstantním světlem a blikajícím.
 
Výdrž
Výdrž se měří dost špatně. Garmin uvádí výdrž cca 5(konstantní světlo)-10 hodin(blikačka) v závislosti na režimu. Nicméně výdrž také dost závisí na tom, zda jedete v provozu, anebo na opuštěné silnici, kde projede 1 auto za den. Osobně mi vydržel radar v průměru kolem 8 tréninkových hodin. 8 hodin je pro mě docela dobré, na druhou stranu, pokud zapomenete nabít, máte smůlu a tak je dobré mít  sebou ještě v záloze klasickou blikačku. Dokážu si představit, že 150-300km dlouhé výlety mého kamaráda by radar nemusel přežít celé.

Nabíjení radaru se řeší pomocí USB. Za jízdy jsem nezkoušel nabíjet, jelikož by to bylo celkem kontraproduktivní. Pro krátké pojezdy do 30 minut stačí dát na nabíječku tak na 5 minut, ale plné nabití trvá cca 2 hodiny, takže do příprav na celodenní vyjížďku doporučuji připsat na seznam nabití radaru-světla.

nabíjecí konektor s gumovou krytkou
 
Na displejích pokročilých Edge zařízení je vidět úroveň baterie v radaru. U Edge 25 systém hlásí sám slabou úroveň baterie hláškou na displeji. Tam se objeví hlášení, které zmizí, ale po chvíli se opakuje. V takovém případě zbývá minimálně 40minut jízdy v závislosti na teplotě - takhle v zimě, kdy jsem testoval, byla teplota na zařízení při jízdě kolem 0C.
Praktický poznatek - výdrž baterie se může zkracovat i ve chvíli, kdy si radar „zaházíte“ bahnem ze zadního kola a vysílací výkon stoupne. Nicméně se jedná řádově o 1-3% snížení výdrže, takže ve výsledku OK. Na co ale míra špíny vliv má, je reakce radaru na dlouhou vzdálenost (jasně, přes velkou vrstvu bahna pronikne máloco) a pak klasika - zablácené světlo prostě nesvítí tak, jako čisté. Takže je dobré občas na světlo mrknout a přejet rukou - po průjezdu mokrým nebo bahnitým terénem.
Jednu věc jsem zatím netestoval - radar má update firmware, který integruje funkci automatického zapnutí a vypnutí v závislosti na použití cyklopočítače Edge.
Jak to funguje - teorie a praxe
Je to velmi jednoduché. Světlo pod zadek, na řidítka monitor, nebo Edge, zapnout a jedéééém. No vlastně je potřeba ještě rada spárovat s cyklopočítačem podobně, jak se to dělá například s HR pásem - přidáte nové zařízení, vyhledáte radar, potvrdíte … a jedéééém.
nasazení Garmin Edge 25 na bajonetový úchyt na řidítkách

Radar pak přenáší do řídící jednotky (monitoru) data jak pomocí ANT+ (párování, ovládání světla, …), tak pomocí nestandardizovaného kanálu, ve kterém putují informace z radaru jako takového (ne, to jsem nezkoušel, ale vyčetl z chytrých fór na internetu).
párování Edge 25 a Varia radaru je velmi snadné. Použití v aktivitě hned poté je ideální
Princip fungování je jednoduchý - radar detekuje cokoliv za ním, co se přibližuje (detekuji i běžce, takže se nebojte, že by přehlédl nějaké malé auto, nebo motorku). Dosah radaru je u rovinky až 140m. Radar se aktivuje pro jakýkoliv přibližující se objekt, který vás stíhá rychlostí s rozdílem od vaší rzchlosti vyšším, než 10km/h (platí i pro cyklistu, nebo motorkáře).
 
Varia zobrazuje objekty od zmíněných 140m za vámi, až do chvíle, kdy vás míjí - tzn.do 0m od vás.
Na displeji Edge 25 se auta zobrazují jako tečky, které se blíží od spodní části displeje nahoru. Nevadí přitom ani trochu čtení ostatních údajů. Na displeji je vidět i více teček, protože radar je schopen detekovat a odlišit celou kolonu aut jedoucích za vámi.
rozfázované "korálky" na displeji Edge 25
 
Kromě toho, že se dozvíte o autech z displeje, auta se dozví i o vás. S přibližujícím se „nebezpečím“ reaguje i světlo na radaru - standardně blikají jen 2 diody na světle - uprostřed. Jak se objekt přibližuje, postupně se aktivují i další diody, takže o sobě dáváte víc a víc vědět. Intenzita diod by měla probudit i relativně slepého a unaveného řidiče.
Co mi ale osobně trochu vadilo je to, že sice na Edge 25 při jízdách za tmy (v zimě skoro pořád), sice bylo oznámení na displeji doprovázeno pípnutím a podsvícením, nicméně pokud se auta trefila do určitého intervalu, kdy podsvícení displeje zrovna zhaslo, displej se již nerozsvítil … doufám, že se to v některým z dalších firmware opraví. Prozatím se to dá řešit konstantním podsvícením displeje, ale tam pak zase ztrácíte vizuální upozornění změnou stavu podsvícení, která je pro makajícího cyklistu asi nejlepší, jelikož pípnutí lze přeslechnout (v provozu, nebo za silného větru).
vypnutý radar-světlo

základní blikačka s 2mi diodami

přibližující se objekt aktivuje další diody

přidržením vypínače se rozsvítí celá řada
 
Praxe
Radar Varia jsem testoval již od počátku „zimy“. Díky teplejšímu listopadu a prosinci a brzkému stmívání se takováhle hračička velmi hodila. Zimní tréninky jsem si odjel na kole. Bylo zábavnější jezdit na kole a „počítat kuličky“ na displeji cyklopočítače.
A kam se Varia hodí? Do města asi ne - v hustém provozu vám radar neřekne nic nového samozřejmě. Dá se počítat, že je za vámi prakticky neustále nějaké auto. To bych raději doporučil světlo Varia TL300 (1.990,- Kč), které pracuje na stejném principu, ale nevysílá data do cyklopočítače. Tzn.jen reaguje na provoz za vámi a dává blížícím se vozidlům o sobě vědět zmenou intenzity blikání, případně pak ve spolupráci s cyklopočítačem pracuje na principu brzdového světla.
Pokud se pohybujete na dlouhých jízdách i na okreskách (krom cyklostezek), radar se hodit může. Ono i 2hodinové dupání, případně intervaly člověka otupí celkem dost na to, aby se zpomalily reakce na okolní prostředí. Prostě jen šlapete a jedete „to svoje“ - vy, kolo, silnice nebo cesta, čas, výkon, tepovka … auto - to do tréninku nepatří. Ale je tam a je dobré, když o něm minimálně víte.
Shrnutí
Varia radar je podle mě velmi dobrá věc pro aktivní prevenci a ochrany vašeho zdraví-života. Ačkoliv je cena za tento modul vysoká, v porovnání s vaším životem, nebo trvalými následky nehody, je to cena zanedbatelná. I přesto bych ale „městským“ bikerům doporučil asi levnější variantu - koncové světlo TL300.
Co bych osobně uvítal jsou 2 věci:
  • vyšší životnost baterie
  • integrace s multisportovními sporttestery Garmin 920 a Fenix3

4 Komentáře

  1. Mám už hodinky Garmin Fenix 5X ,tak bych prosil vývojáře o software ke spárování aktualizací světla+hodinky.Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, co konkretne s kterym svetlem nefunguje? Zadni/radar by mel byt s Fenix 5x bez problemu. Jen jsem netestoval predni svetlo s F5x.

      Vymazat
  2. Dobrý den, zkoušel jsem spárovat fénix 5XS radarem. Připojil jsem to jako příslušenství ale nefungovalo mi žádné zobrazeni. Zkoušel jsem vyjet na silnici, ale hodinky V spuštěné aplikaci kolo vůbec nereagovali. V v čem je problém?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, to je divné. Pokud se radar s hodinkami propojí (po předchoím spárování), měl by reagovat okamžitě po té, co se začne zezadu přibližovat auto - samozřejmě při spuštěné aktivitě - hodinky by měly pípnout když se do perimetru dostane auto a na kraji displeje by měly projíždět od spoda nahoru tečky.

      Vymazat
Novější Starší