Suunto Ambit 4 - co můžeme čekat? (spekulace)

Poslední dobou mě bombardují příchozí maily na slevové akce na sportovní hodiny - obzvláště Suunto. Nebo spíše - hlavně Suunto. Plus postupné odkrývání nových hodinek Suunto Traverse, Ambit3 vertical a Traverse Alpha jen dokazuje, že se tento rok skoro jistě dočkáme následovníka řady Ambit3. Záměrně píši následovníka, jelikož je dost dobře možné, že se nástupce nemusí řadit čistě do řady Ambit (nemusí nést jméno Ambit), ale přesto bude jeho plnohodnotný nástupce.
 

studie jak by asi mohl vypadat nástupce Suunto Ambit3 a displeje
 
Co čekat

Následující body jsou spekulace kombinované s uniklými informacemi z různých stran, které se víceméně shodují a potvrzují. Nicméně stále to jsou spekulace.
Samozřejmě nepopisuji funkce, které již mají stávající hodinky Ambit3 Peak, Ambit3 Vertical, Suunto Traverse, a které by se měly automaticky objevit v nových Ambitech.
 
Hardware

1. První věc, která bude skoro jistě změněna je design. Nové hodinky budou spíše formátu Ambit3 Vertical nebo Traverse - chcete-li. Je otázkou, jak to bude s nástupcem nejvyšší verze (Peak), která, pokud bude mít stejnou kapacitu baterie, musí dodat designu Ambit3 Vertical na tloušťce.
2. Další bod hardware bude určitě jemnější displej. Pro konkurenceschopnost bude muset být jemnější než displej Fenix3. Ideálně barevný, což je dle mého znak prestiže než funkční výhoda.
3. Vibrace - konečně vibrační funkce. Ta je již v Suunto Traverse a je ideální pro ty, kteří používají hodinky i v běžném životě - ne jen při sportu.
4. Optický měřič tepu v hodinkách - za mě bych jej čekal v těle řady Run a Sport. V nástupci Peak jej potřebovat asi nikdo nebude, ale kvůli image značky jej Suunto asi integruje - po patřičně narostlé tloušťce hodinek.
5. Titan a safír už mají všichni, ale Suunto má již dnes i keramické řady svých hodinek řady Essential. Možná bude právě keramika onen luxusní materiál nejvyšších modelů?
6. Podpora WiFi.
 
Suunto Core Essentials - řada ceramic - bude luxusní verze
nástupce Ambit3 také s těmito materiály?
Funkce

1. Je na čase, aby na displeji při aktivitě byly 4 hodnoty místo 3. To by měl umožnit jemnější a kontrastnější displej.
2. Analýza spánku - toto již umí dnes skoro vše, co se tváří chytře a dá se to nosit na zápěstí. Suunto si nemůže nechat tuto věc ujít.
3. Konfigurace hodinek, displejů a intervalových tréninků přímo na hodinkách bez Movescount (doufejme aspoň v jednu možnost ze zmíněných).
4. Bylo by pěkné mít nutriční/hydratační alarmy - i když na toto jsou aplikace.
5. Krokoměr (platí to samé, co u spánku - mají to všichni a Suunto hodinky to stejně umí, tak to tam jen zapnout).
6. Rekordy a stav výkonnosti přímo v hodinkách (VO2Max) - plus ideálně doplnění o trend za delší časové období, ať se dá sledovat vývoj výkonnosti.
7. Snad konečně analogové vzhledy hodinek pro stav hodinek mimo aktivitu.
8. Upozornění na slabou baterii v periferiích jako HR, footpod, cadence sensor atd. - toto má Garmin již dlouho. Není to podstatná funkce, ale proč ji nechávat konkurenci ... Sunto by toto mělo integrovat.
9. Uživatelsky nastavitelná úroveň přiblížení mapy v režimu navigace
10. Zálohování nastavení hodinek, včetně tréninkových dat pro přenos do nových nebo jen jako zálohu.
11. Z Traverse by měl (doufám) mít nástupce Ambit3 v režimu navigace předpokládaný čas doražení do cíle a další metriky jako je zbývající stoupání - toto již Traverse umí.
12. Ovládání foťáku v mobilu (přes BT) anebo WiFi - např.GoPro - ať je konkurence ke Garmin Fenix3 spárovaným s Virb XE.
13. Nebyl by špatný "virtuální závodník" pro závodění vůči absolvované aktivitě
14. Snad již konečně lepší integrace smartwatch funkcí - plné notifikace, odmítnutí hovorů, atd.
15. Kdyby rozuměli ve Vantaa čestině, tak prosím - udělat odlišné zvuky při workoutu (aktivitě) - pauza, start, intervaly.
16. Datové obrazovky kompasu, tlaku apod. přístupné během aktivity (Traverse toto mají bez nutnosti konfigurovat je jako datové obrazovky v aktivitě).
17. Možnost navigace i v režimu nastavení GPS na čtení satelitů po 1 minutě
18. Možná by nemusel být wattmetter pro běh jen od Strydu (nepočítám PowerCal, který dělá rekalkulaci z tepu), ale Suunto by mohlo nabídnout svůj.
19. Pokročilé běžecké metriky (doba kontaktu se zemí, balanc, další ...)
20. Profil trasy jak jej známe od Suunto Ambit3 Vertical nebo Garmin Fenix3

Myslím, že to je asi vše, co by mohlo Suunto nabídnout, aby bylo minimálně na stejné, ale lépe na vyšší úrovni než Garmin Fenix 3.

Kdy?
Suunto obvykle nechává své novinky na léto - cca červenec (to byly představeny Ambit3).  V tento termín se koná Outdoor fair trade ve Friedrichshafenu (13.-16.červenec).
 
Co myslíte - co byste chtěli za další funkce, co mohou hodinky nabídnout a doposud je nemají?  Podělte se o přání a názory v diskusi pod článkem.
téměř dokonalý a jemný displej již Suunto má u potápěčského počítače
Suunto Eon Steel - technologii je škoda nevyužít
 
 

Okomentovat

Novější Starší