Nastavení Garmin Fenix 5 na Android OS

Uvedení: Mé testy jsou skoro vždy dělány na zařízeních spárovaných s Apple iPhone, takže bohužel nemám šanci jít do hloubky a testovat na Android zařízeních, případně Windows Mobile platformě. Mám ale kamaráda Martina, který objevil pár vychytávek jak zprovoznit Garmin Fenix 5 (a podle mě to bude aplikovatelné na většinu Garmin zařízení) na Androidu. 

Autor: Martin Vitík 

Seznam kompatibilníchandroid zařízení je krátký a docela blbě se v něm hledá, není zrovna aktuální a z mého pohledu docela chudý. Nevím jak to Garmin řeší nebo neřeší, ale vypadá to, že hlavně podporuje jablka, která jsou pořád stejná a není jich 1500 druhů jako u androidu.


Garmin Fenix 5 jsem pároval s Honor 8 premium, který má vetší integrovanou paměť proti klasické verzi. První zádrhel začal hned u párování. Hodinky nešlo vyhledat a podařilo se spárovat asi až na 3 či 5 pokus. Pro úspěšné dokončení instalace a propojení s aplikací v telefonu Garmin connect je jako poslední krok synchronizace. Ta ale ani při šestém pokusu neklapla. Nezdar jsem přikládal mobilnímu datovému připojení, které třeba na chvilku vypadlo a ztráta několika paketů znamenala neúspěch. Bohužel ani doma na Wi-Fi to nebylo lepší. Synchronizace sice doběhla asi do 80 %, ale pak nic. Během hraní a nastavování, detailů v aplikaci se stal zázrak a synchronizace klapla. Problém byl v nastavení času, v hodinkách jsem omylem nastavil 12 h formát, aplikace měla nastaveno 24 h formát, během synchronizace se tyto 2 údaje nepohodly a výsledek byl error. Po odstranění této blbosti, více méně fungovala synchronizace dobře.

Notifikace jsou žádané, ale když mobil není v listu podporovaných zařízení, byl jsem nejistý. S notifikacema nebylo tak zlé pořízení, stačilo, přidat požadované aplikace (Viber, Whatsap, …)

Hovory, sms, email, funguje bez problému, jen je znatelná prodleva cca 5sekund, než dojde z mobilu na hodinky. U Suunta tohle neznám, oznámení pípá skoro současně jak mobil, tak hodinky. Ovládání hudby bohužel nefungovalo dobře, spustilo nastavenou výchozí aplikaci na přehrání hudby a tím to skončilo, hlasitost, přeskakování písniček nenaskočilo.

  • Hovor, lze přijmout i odmítnou z hodinek
  • SMS lze normálně číst
  • Email lze normálně přečíst
  • Viber tady nastal zádrhel, ukázalo oznámení o obdržení zprávy, ale pokud v hodinách najedu do oznámení tak zde Viber zpráva není
  • Twitter nebyl nastaven na notifice


Nevím, jak to funguje s iPhonem, jestli je vše stejné nebo funguje jinak. Bohužel se občas stalo, že některé oznámení nepíplo.
poznámka od Michala: iPhone funguje bez problému ... 

Po 5 dnech používání, při přehrávání právě dokončeného běhu, nastala velice nemilá situace, synchronizace proběhla v pořádku, ale aktivita se nenahrála na web. Ani opětovné spojení a synchronizace se nepohla, běh se na connectu neukázal, pomohl až starý dobrý kabel :).

Při zapnutém spojení hodinek s telefonem, začal mobil docela slušně vycucávat baterku, mobil ležel jen tak na stole a během 1h zmizelo 8-10% baterie, v tu dobu nepřišlo skoro nic.
Michal: s iPhone vše bez problému - rychlejší vybíjení jsem nepozoroval.

Pátrání na internetu, přineslo ovoce, nejsem sám, jak se ukázalo, poslední aktualizace androidu B381 má nějakou chybku a ta způsobu že jádro systému android odebírá skoro 50% baterie ze spotřebované energie. Nová aktualizace s Emui 5,1 kde by měla být oprava je v plánu, ale datum vydání není upřesněno.

Následoval master reset, wipe cache, čistá instalace systému následná synchronizace s účtem na gmailu a následné instalace aplikací z Google play. Hlavně nedoporučuji, urychlit instalaci a použít zálohu v pc, pokud to výrobce umožňuje, právě zde se schovává velký zádrhel, záloha může obsahovat zbytky balastu který jste instalovali a zase odinstalovali, dělá to neplechu a s něčím se to tluče.

Na čisté instalaci, najednou nebyl žádný problém a vše fungovalo hladce. Párování hned na první pokus nalezeno a připojeno. Propojení s aplikací a synchronizace opět první pokus, hovory, sms, zprávy, email, nic se neztratilo vše se ukázalo a zkrátila se prodleva od pípnutí na telefonu po pípnutí na hodinkách, zmizel problém s přenášením aktivit. Ovládání hudby se zlepšilo, ale stále není 100%.

Pokud není váš telefon na seznamu od Garminu, není důvod propadat panice a házet flintu do žita. Jestli používáte, vlajkovou loď nebo něco ze střední a vyšší třídy, asi nebude nijak velký problém, maximálně nebude fungovat nějaká notifikace.

Pro úspěšné fungování doporučuji toto.
  1. na telefonu provést tovární nastavení, wipe cache, provést novou instalaci systému, následně naistalovat aplikace, které v telefonu byly, následný restart telefonu
  2. párovaní provádějte v aplikaci Garmin connect, nechte vypnutý bluetooth, vyhledejte svoje zařízeni, aplikace zahlásí, že bluetooth není k dispozici a zeptá se, zda zapnout, potvrdíte zapnout, nalezení a spárování je pak vždy bez problému.
  3. ujistěte se, aby v aplikaci hodinkách nastaven stejný formát času 12 h nebo 24h
  4. doplňte si potřebné aplikace z kterých chcete dostávat oznámení
  5. vesele používejte




Nedávno se objevil jeden tip na internetu. Je dobré mít nastavené toto v nastavení oprávnění aplikací:

Okomentovat

Novější Starší